Inkk

Im the Ink on your paper

What I like the most

free music

Utolsó kommentek

  • ivett: juj, jukkababaaa. érezd jól magad, várunk haza! (2008.05.11. 20:46) Az első nap után
  • egyZsuzsi: Én Tomi ajánlására láttam a végét a koncertnek... de nem nyűgözött le. (2008.02.16. 10:12) Some french desert au Emilie Simon
  • Ink: Én is megnézném élőben. Főleg a vízhangok tetszenek, tök muzikális emberekkel zenél együtt. (2008.01.20. 21:14) Some french desert au Emilie Simon
  • kisszántó: ez a simon lany egy aszottul beteg zenesz. marmint a szigetes musorat egyszer valahonnan sikerult ... (2008.01.20. 21:03) Some french desert au Emilie Simon
  • kisszántó: youtube eleterzes :) allat video diy azota letezik miota net. tulajdonkeppen a net is diy. ahogy ... (2008.01.18. 08:33) D.I.Y. vagy sem?
  • Utolsó 20

Címkék

anglia (4) arc (1) árukapcsolás (1) átalakulás (1) axe (1) bbs (1) buli (2) casting (1) civil (1) diy (2) efott (2) egyetem (6) essay (1) exchange (4) fesztivál (2) firenze (1) fotó (2) francia (2) horror (1) humor (4) ipod (1) klip (5) konferencia (1) külügyi (3) mozi (1) myspace (1) olasz (8) orientacio (2) orientáció (1) popkult (2) reklám (13) rendezvény (3) show (1) tehetségkutató (2) tekintélyátutalás (1) tv (1) utazás (9) video (9) videó (2) vírus (4) youtube (8) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

  • ivett: juj, jukkababaaa. érezd jól magad, várunk haza! (2008.05.11. 20:46) Az első nap után
  • egyZsuzsi: Én Tomi ajánlására láttam a végét a koncertnek... de nem nyűgözött le. (2008.02.16. 10:12) Some french desert au Emilie Simon
  • kisszántó: youtube eleterzes :) allat video diy azota letezik miota net. tulajdonkeppen a net is diy. ahogy ... (2008.01.18. 08:33) D.I.Y. vagy sem?
  • Ink: :D igen, a helyesírásos változatról hallottam, és tényleg vicces.. addig míg nem hallottam nem pró... (2007.08.27. 19:24) Egy napig ne vegyé' semmit!
  • kisszántó: jo reklam, megint sor, mindig sor :). a villamcsapas meg egyszeruen szukseges mar :) koszi (2007.08.27. 16:39) Disperso

Linkblog

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

France, La Rochelle 2008.09.02-07.

2008.09.01. 20:56 | Ink | Szólj hozzá!

Indulás: 2008.09.02. 04:15 am. basszus, fel kell kelni. De legalább transzfer jön az ajtómig és elröpít a messzi Malév járatra.

- és így is lett: a gép 9:40kor indult, problémamentesen megérkeztünk a Charles de Galle reptérre. Ez volt eddig a legnagyobb reptér, amin jártam. Pár horizontális és függőleges mozgólépcső, rohanás a TGV Charles de Galle-i megállójába. Ez a járat hihetetlenül gyorssá és élvezhetővé teszi a nagy távolságokat Franciaországban. Egy Poitiers-beli átszállással után már La Rochelle városkája fogadott minket.

Az első este már kaptunk vacsorát, megismerkedtünk néhány franciával, de többen éjszaka érkeztek meg, az átszállásos késések miatt. Másnap elkezdtük a Dialogue program seminar részét. A közeledő European Civil Days c. konferencia fő témáit boncolgattuk, úgy mint mobilitás, részvétel és dialógus. Ehhez először minden résztvevő bemutatta szervezetét.

A franciák nagyrésze az Animafac nevű szervezettől jöttek. Ez elég nagy Franciaországban, és erős La Rochelle régiójában. Régis, egy párizsi civiles bemutatta az egyik helyi kezdeményezésüket:

HELLO CITIZEN PROJECT - Projet Bonjour Citoyen

A kezdeményezés kiinduló egyik oka az, hogy az emberek nem ismerik egymást a nagyvárosokban, az elidegenedés érezhető méreteket öltött, és ki más indítson ez ellen programokat, mint a civiles. A másik, ami ehhez kapcsolódik: a főváros - vidék ellentét, ami Magyarországon is pontosan megtalálható. Régis elmesélte, hogy amikor a programon elgondolkoztak először az az időszak volt, amikor egy szélsőjobb radikális politikus, a  National Front vezetője: Jean-Marie Le Pen 20%-nyi szavazatot tudott összeszedni az első körben. Az, hogy egy ilyen rasszista párt ennyi szavazatot szerzett 2002-ben Régis szerint meghökkentő és elítélendő. Ennek okát szerinte a hihetetlen mély sztereotípiák okozzák a fővárosiak és vidékiek között. Egymást csak a tv-ben vagy rádióban látják, de ott is legtöbbször hamisan reprezentálva.

A Projekt lényege, hogy a szervezet tagjai gyerekekkel karonfogva elindulnak Párizs utcáin és köszönnek a járókelőknek. Ha valaki nem köszön vissza, akkor büntetést kap. Ekkor a többi szervezet elmondta, hogy ha ez az ő országában történne, az emberek nem vennék jó néven, ez súlyos provokációnak minősülne, vagy azt hinnék, hogy ki akarják őket rabolni. Az első Régis válasza az volt, hogy pont emiatt mennek gyerekekkel, ők adják oda a büntetési cédulát is, így ez csak finom provokáció marad és elgondolkodtat. A másodikra pedig, miszerint ha jön egy fekete férfi és ráköszön egy nénire - és ez arra utal, hogy ki akarja rabolni, ez esetben ez maga a tettenért sztereotípia és diszkrimináció, így méginkább fontos a paradigmaváltás.

Tulajdonképpen ez valahol olyan, mint a Free Hug. Egyik magyar megvalósítása nézhető és élvezhető.

 

 

A témák boncolgatása, kiértékelés és ajánlás készítés után következett másnap a konferencia. A szokásos nyitóceremóniával és vezetők megjelenésével. Bevallom őszintén a koncerencia ezen részét kollektívan skippeltük.

A Workshopok napján viszont beindult a darálás. Egyidőben 8 helyen zajlott dialógus meghívott előadók és vendégek között. Mi a "Mobility in Europe: one of the key elements for an active citizenship?" című beszélgetésen vettünk részt. Tőlünk Imi beszélt, bemutatta többek közt a HAHA-t és a Dialóg programot, illetve annak ajánlásait.

Az ezzel párhuzamos workshopok közül csak címmel idézek, ezek is rámutatnak a sokszínű és igényes témakörre:

Intercultural dialogue: cultural differences and social solidarity
Tools for civil dialogue in member States
Education (formal, non-formal and informal): driving force for an active European citizenship
2009 European elections: a way putting citizenship in pratice
Associations and local democracy
A Europe of Human Rights standing for peace?

Az ezt követő workshopokban hasonló témákat taglaltak, és ezt követte még a záróülés szombaton, melyen mi már nem vettünk részt.

Érdekes és hasznos tapasztalat volt résztvenni ezen a konferencián és szemináriumon. Belekóstoltunk a francia civil élet sírásába és a felnövekvő generáció egy-két aktív résztvevőjének életébe. Mindazonáltal ez egyik kicsit több volt, mint amiben én most aktívan részt tudtam volna venni. De várom a következő lehetőséget.

 

Címkék: francia utazás konferencia exchange

A bejegyzés trackback címe:

https://inkk.blog.hu/api/trackback/id/tr100643882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása